oplossing/ alternatief/ idee?

 • 9 augustus 2019 om 13:49 #924
  broos
  Bijdrager

  Als ik naar de zorg kijk zie je vpk die aan de slag zijn gegaan of gaan en gewoon werken op een afd of in de thuiszorg/ vphuis enz en alleen de nodige bijscholing doen voor de handelingen. Een andere groep blijft leren en doet regelmatig cursus, trainingen of opleidingen. Mi is dat niet zozeer mbo/ hbo niveau maar doen waar je blij van wordt of hoe je situatie op dat moment is.
  Als de wet er dan perse moet komen kijk daar dan naar, dus
  Huidige functie icm competenties en aantal bijscholingen maakt je regievpk.voor de zittende groep ook fair.
  Verse HBO’ers zouden mi ook niet meteen in dat register moeten maar daar ook pas in komen met de nodige ervaring. Een jaar werken om een goed klinisch blik te ontwikkelen en leren klinisch redeneren. Dan door met vervolg scholingen/ opleiding als ze dat willen om evt regie vpk te worden.
  Een mbo vpk met ervaring zou mi door een evc procedure door kunnen voor post hbo of HBO V doen en zo ook regie vpk worden als die ambities er zijn.

  En om dat aan te tonen moet je dus concreet aan je accr punten komen zoals de artsen dat ook doen zie link hieronder. Dan geen vage beoordeling om in een register te komen op basis van je werkuren. Toon dan maar aan dat je op regiefunctie functioneert als iedere werkgever dat anders gaan invullen!! Ze hebben nu al moeite met bewijslast interpreteren dus dat gaat niet goed komen.

  Benieuwd naar reacties:)
  Gr Patricia
  https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/herregistratie-eisen/herregistratie-eisen-vanaf-2020.htm

  9 augustus 2019 om 17:05 #929
  Clara
  Bijdrager

  Eigenlijk begrijp ik niet zo goed hoe je de groepen verdeling maakt? Ik ben ook zón verpleegkundige die gewoon op een afdeling is gaan werken en nu al jaren gewoon in de thuiszorg werkt in een zelfsturend team. Persoonlijk vind ik dat wat minderwaardig overkomen maar daar gaat het in je verhaal hopelijk niet om. In de 38 jaar die ik nu werk heb ik altijd scholing gedaan, inderdaad om bekwaam te blijven in handelingen, leerlingenbegeleiding, neurologie opleiding omdat ik op deze afdeling werkzaam was, deelgenomen aan werkgroepen die op mijn pad kwamen, palliatieve zorg post hbo en altijd ruimschoots mijn vereiste punten bij het ,overigens niet verplichte, kwaliteitsregister behaald. Al mijn scholingen,symposia,e-learnings waren zinvol om nog betere patienten zorg te kunnen geven, en zeker niet alleen maar om een leuke tijdsinvulling te vinden. Daarnaast heb ik, en ik denk velen met mij, helemaal niet de behoefte om de nieuwe functie regieverpleegkundige te gaan vervullen. Mijn kracht ligt heel direct en dichtbij mijn clienten, en die taken wil ik kunnen blijven uitvoeren in elke hoedanigheid van laag tot hoog complex, want ook dat kom je in de thuiszorg tegen. Daar ligt mijn angst voor de nieuwe wet dan ook.
  Ik kan mij zeker vinden in je mening rondom registratie van kwaliteit maar dat is er toch al, binnen instellingen zelf met een eigen register, en het kwaliteitsregister van V&VN. Er is door de jaren heen al vaker gepleit voor een koppeling van Big register met kwaliteitsregister, dat zou m.i een goede combinatie zijn. Dan maak je zowel praktijkervaring als scholingen zichtbaar. Dat vind ik trouwens belangrijk voor elke beroepsgroep en niet alleen binnen de zorg.

  9 augustus 2019 om 19:19 #935
  broos
  Bijdrager

  Hai Clara. Het is zeker niet denigrerend bedoeld:) er zijn periodes in je werkende leven dat je wat minder aan opleidingen /bijscholingen doet, sommigen liefst altijd zo min mogelijk en anderen blijven maar doorgaan met leren. Alles is goed zolang je maar bekwaam bent in wat je doet.
  Maar daar zou je dus wel een soort verdeling in kunnen maken. Vpk die bekwaam zijn en goed voor zijn /haar patiënten zorgen en vpk die in werkgroepjes/ kwaliteits verbeter trajecten /onderzoek /opleidingen enz doen, los of ze mbo/hbo zijn dus.
  Maar als je het mij vraagt komt er helemaal geen scheiding en blijven we gewoon samen voor de patienten/cliënten zorgen. Voor mij is er geen functie /beroeps differentiatie nodig. Denken er volgens mij hetzelfde over. Blijf het ook lastig vinden om het goed te verwoorden zonder mensen voor hun hoofd te stoten

  10 augustus 2019 om 10:29 #944
  Siep
  Bijdrager

  Even gebrainstormd;
  Welke stappen zouden er gedaan moeten worden om uit de huidige impasse te komen en stappen naar de toekomst:

  1) Trek #wetbig2 in
  2) Aanvaard de situatie dat handhaven van de huidige twee niveaus opleiding verpleegkundige een ongewenste situatie is en dat deze situatie – ook gezien het verleden – telkens tot nieuwe problemen/conflicten zal leiden
  3) Doe onderzoek naar wat studenten beweegt op de HBO-V opleiding te doen. Wat zijn hun ambities?
  4) Doe onderzoek bij HBO-V’ers in hoeverre hun verwachtingen zijn uitgekomen en wat ertoe bijgedragen heeft of weerhouden?
  5) Doe kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar de huidige situatie van verpleegkundigen (MBO-HBO); waarvoor hebben ze gekozen? Ambities binnen vakgebied/ privégebied? Combinatie?
  6) Voldoet de brede HBO-V nog wel aan de ontwikkelingen in zorg wat betreft complexiteit?
  Is een vernieuwde Inservice A/B/Z met richtingen WZ en Gerontologie erbij op één niveau een goed alternatief in onze steeds veranderende zorgmaatschappij en haar specifieke behoeftes? Welke opleidingen zouden hierop aan kunnen sluiten om ambities van verpleegkundigen (horizontaal/verticaal/ wetenschap) waar te kunnen maken.
  7) Wat zijn de behoeftes vanuit het zorglandschap op kortere en langere termijn?

  11 augustus 2019 om 17:25 #964
  info@ik-zorg
  Bijdrager

  Siep,

  Heldere bijdrage, kunnen we wellicht meenemen als ons de vraag wordt gesteld “wat dan?”

  Dank

  Mattijn

  14 augustus 2019 om 20:09 #994
  Marcel
  Bijdrager

  Werken in de zorg is werken zonder zorg, maar wel een leven lang leren.
  De zorg zonder BIG 2, op eigen kracht verder!!

  Wordt dit een begin voor de volgende stap?

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  15 augustus 2019 om 19:38 #1020
  ingridnobels
  Bijdrager

  Een heel duidelijk stappenplan Siep
  Ik zou als toevoeging onder punt 5 graag ook de huidige werkgevers willen betrekken. Er zijn op zoveel verschillende plekken verpleegkundigen werkzaam, met hele uitlopende functieomschrijvingen en daarnaast ook opleiding.

  Eerst moet er toch duidelijkheid komen over op wat voor een Nivo wij nu staan. Want die degradatie van de in-service klopt niet.

  Ik werk als coördinerend verpleegkundige in de ouderenzorg (verpleeghuis en zorghuis)

  16 augustus 2019 om 08:39 #1028
  broos
  Bijdrager

  Eigenlijk zijn we bezig de praktijk in bochten te wringen om maar aan te passen aan de opleidingen. Dat is bizar.
  Bepaal wat nodig is om basis vpk te zijn, in alle velden. Ga ervaring op doen en leer dan door.
  De stof bied je aan op verschillende manieren, zodat ieder met zijn /haar leerstijl aan hun trekken komt. Vooral veel casuistiek wat mij betreft.
  En wat moet dan een vpk weten, vul maar aan:
  Anatomie waarbij de Latijnse versie handig is mi
  Werking stofwisseling
  Luchtwegen
  Stolling
  Vaatstelsel
  Hersenen en zenuwstelsel
  Kracht vd psyche
  Klinisch redeneren
  Feedback geven /krijgen
  Reflecteren, intervisie
  De huid (fases wondgenezing)
  Sepsis /infectie
  Meest voorkomende ziektebeelden (diab, copd, vaat, psychiatrie, geriatrie, huidproblemen )
  Vpk handelingen (incl reanimatie enzo)
  Incl iemand goed wassen mondzorg kortom ondersteunen bij adl
  Positieve gezondheid, mensen hun eigen regie laten nemen maar ook leren dat dat niet altijd kan en wat dat doet met je.
  Praktijk opdrachten
  Check het curriculum van de basis artsen eens is ook 4 jaar gaan dan co-schappen lopen en bepalen hun specialisme.
  Komt nu (terwijl ik in Noorwegen op de veranda zit) in me op:). Daardoor misschien wat warrig maar hopelijk redelijk duidelijk wat ik bedoel
  Gr Patricia

  16 augustus 2019 om 15:13 #1029
  Debby Blommaert
  Bijdrager

  – Geen BIG II
  – In huidige BIG registratie komt niveau van opleiding MBO/HBO/ inservice verpleegkundigen.
  – Voor alle HBO V opgeleide verpleegkundigen komt BN achter hun functie van verpleegkundige (openlijke erkenning dat zij een bachelor hebben afgerond!).
  – Naast de registratie van niveau/ scholing in BIG worden alle specialisaties (erkend door CZO?) ( zoals bv. IC, CC en ga zo maar door) in BIG register opgenomen.
  – Functie of specialisatie (hoe je dit wilt noemen, maar geen nieuw beroep…!) van regieverpleegkundige wordt ook in huidige BIG net als alle andere specialisaties opgenomen met specifiek voor deze functie minimaal werkervaring (2 jaar?) en niet meteen na afstuderen van HBO zonder zelfstandige werkervaring.
  – Voor de functie van regieverpleegkundige wordt gekeken wie in aanmerking kan komen waarbij niet alleen basisopleiding maar ook bijscholingen (die intern zijn verzorgd), erkende specialisaties, werkervaring en competenties worden meegenomen. M.i. bepaalt de werkgever/ direct leidinggevende dit.
  – Functiewaardering systeem (FWG) wordt bijgesteld. Hierbij wordt dan ook opleiding in meegenomen naast wat je in de functie doet (salarisontwikkeling en passend bij niveau van opleiding).

  NB m.i. worden “verouderde” opleidingen niet met de normen 2020 beoordeeld anders zou je dit voor alle (HBO) opleidingen binnen de zorg moeten doen en niet alleen bij verpleegkunde!

  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 5 maanden geleden door Debby Blommaert. Reden: correctie in zin bij bullet 5
  24 augustus 2019 om 13:37 #1136
  Siep
  Bijdrager

  Ik ben huiverig daarvoor Ingrid; de vakbonden -zelfs NU’91- hebben het laten afweten in het verleden.
  Bovendien is functiedifferentiatie iets tussen werknemers en werkgevers. Het enige dat je zou kunnen doen is in de CAO opnemen dat instellingen een functiegebouw dienen op te zetten om carrièremogelijkheden binnen de verschillende beroepen te bewerkstelligen, o.a. binnen de verpleegkundige beroepsgroep (MBO/HBO-Inservice).

  28 augustus 2019 om 07:34 #1195
  Jose65
  Bijdrager

  Bij deze mijn visie op hoe dingen gedaan en geregeld zouden kunnen worden.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.