Praat mee !

 • 29 juli 2019 om 10:17 #74
  admin
  Sleutelbeheerder

  wat is jouw verhaal ?

  30 juli 2019 om 22:01 #263
  Hildegard
  Bijdrager

  Welkom

  30 juli 2019 om 22:02 #264
  Hildegard
  Bijdrager

  Hij doet het!

  3 augustus 2019 om 09:50 #427
  Debby Blommaert
  Bijdrager

  Achtergrond: Inservice verpleegkunde A, Management Ziekenhuizen en Instelling, Lerarenopleiding Verpleegkunde, Specialisatie oncologie ( CZO, 2010), Master Zorgethiek & Beleid en diverse bijscholingen o.a. binnen de oncologische setting en andere velden zoals patientveiligheid en ethiek.

  Met toenemende verbazing en verontwaardiging ( vandaar mijn opinie stuk wat de Volkskrant niet plaatste en Trouw wel 17/6/2019) lees ik dat Bruins en de V&VN werkervaring toch belangrijk lijken te vinden. Echter in de overgangsregeling lijkt het er op dat er vooral alleen naar recente vooropleiding wordt gekeken waarbij ‘verouderde’ opleidingen met diverse specialisaties en werkervaring er niet toe doen. In hoever is hier sprake van het overtreden van het gelijkheidsprincipe? En hoe kan je de zog. ‘oude’ opleidingen met de inzichten van 2019 beoordelen? Betekent dit dat HBO V 2020 in 2030 ook te maken krijgen met een depreciatie?

  Ben oprecht blij dat krachten gebundeld worden. M.i. geldt het motto: ‘ Geen woorden maar daden…..’ als het gaat om het aangaan van een dialoog met de V&VN, FNV, BoZ, NU’91, NVZ, LOOV en Bruins.

  NB met excuus voor de bijwerkingen t.g.v. typofouten

  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 6 maanden geleden door Debby Blommaert.
  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 6 maanden geleden door Debby Blommaert.
  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 6 maanden geleden door Debby Blommaert.
  5 augustus 2019 om 09:02 #634
  HG
  Bijdrager

  Achtergrond; B verpleegkundige, SPV en kaderopleiding non profit . Daarnaast heb ik veel cursussen en extra opleidingen gevold in België (waaronder de interactie academie.
  momenteel werk ik binnen een kinder en jeugd instelling en heb ik een eigen praktijk als SPV/ systeembegeleider.

  Als verpleegkundige heb ik veel ervaring m.n. in de forensische psychiatrie, in de ambulante psychiatrie, als hoofd medische dienst bij justitie en hoofd van een forensische polikliniek.

  Ik hoop oprecht dat we nu een vuist maken en dit niet laten gebeuren. Door zo met ons om te gaan lijkt de professionaliteit in de vuilnisbak bak te verdwijnen. Als we geen erkenning krijgen hoop ik dat veel verplk, uit de zorg gaan. Dan moeten de HBO (theoretisch) opgeleiden het werk maar doen. Ook dan komen er niet meer handen aan bed.
  Ik ben blij dat ik boven de 55 ben en een eigen praktijk heb, maar ik maak me zorgen over deze ontwikkeling.
  Mijn moto :”ze leren het nooit”

  5 augustus 2019 om 20:41 #734
  Hildegard
  Bijdrager

  Heel jammer als dat zou gebeuren, zoveel waardevolle verpleegkundigen uit de zorg. We moeten dit voorkomen en blij dat jullie ons forum gevonden hebben!

  6 augustus 2019 om 10:09 #766
  Clara
  Bijdrager

  Mijn achtergrond: inservice A opleiding , vervolgopleiding neurologie verpleegkundige, post hbo palliatieve zorg, en daarnaast in mijn 38 jarige loopbaan(waarvan 25 jaar ziekenhuis) altijd blijven bijscholen, e-learnings,symposia, bijhouden vakliteratuur etc. ZZP-er geweest en nu al jaren werkzaam in een zelfsturend team thuiszorg waarbij alle voorkomende handelingen gedaan kunnen worden, en ook nog mogen worden gedaan. Ik maak mij zeker zorgen over het invoeren van de wet BIG 2 en hoop van harte dat het niet doorgaat. Mijn kracht ligt bij de client, dichtbij aan het bed, met naast de direct te bieden zorg altijd vooruitkijkend. Immers, bij palliatieve zorg ligt de nadruk op advanced care planning. Mag ik straks nog wel vooruit denken?? Juist het meekijken, denken, sparren over complexe zaken maken ons vak toch uitdagend en maakt ons tot waardevolle gesprekspartners . Zeker haal ik mijn voldoening ook aan de wasbeurt en gesprekken tijdens de werkzaamheden want juist dat is van belang voor de ouderen in de thuiszorg waar ik kom. Ik ben lid gebleven van V&VN met de hoop dat ze alsnog de groep oudgedienden uit welk werkveld en opleiding dan ook de waardering geven die we verdienen. De hbo-ers van nu hebben deze ervaring nodig om verder te groeien.
  Ik zou zeker instaat zijn om de verkorte hbov te gaan doen maar mijn principes houden mij hier in tegen. Scholing altijd welkom maar niet op deze manier. Ik ben trots op mijn vak, en ga dagelijks met plezier aan het werk. Hopelijk gaan we niet beknot worden in onze kennis en kunde.

  6 augustus 2019 om 10:37 #769
  HG
  Bijdrager

  we kunnen alleen iets bereiken als we ons verenigen. Clara, duidelijk betoog. Als we beknot worden zal dat uiteindelijk veel schade aan gaan richten. Belangrijk dat we dit goed over kunnen brengen naar de personen die achter deze plannen zitten. Mijn ervaring , als trouw lid, met V&VN baad me het meeste zorgen.

  8 augustus 2019 om 15:52 #913
  Marcel
  Bijdrager

  beste allen, ik stelde Niels een vraag en die heeft me gevraagd om hem hier te stellen:
  Wat staat er daadwerkelijk in de wet over de handelingen die een wel/niet regie-verpleegkundige daadwerkelijk nog wel of niet mag doen na invoering.

  Dit natuurlijk los van dat de wet van tafel moet 🙂

  8 augustus 2019 om 17:19 #916
  Debby Blommaert
  Bijdrager

  Hallo Marcel,

  Vlgs mij is dat nog helemaal niet duidelijk beschreven dan wel is deze wet nog niet openbaar….?

  Als ik de reactie van Bruins van 25/7 teruglees staat er: ‘…. dat hij wacht met het het wetsvoorstel BIG II en de beantwoording van het schriftelijk overleg van 17 juli jl. over de brief van 5 juni 2019 omdat hij verwijst naar een overleg met alle partijen die mogelijk na de zomer gepland is/wordt. Dit stelt hem in staat om waar nodig nieuwe inzichten in de beantwoording van het schriftelijk overleg te verwerken en bij de verdere voorbereiding van het wetsvoorstel te betrekken….’

  Over de functiedifferentiatie MBO- en HBO opgeleide verpleegkundigen, een leidraad voor de invoering namens de NVZ schrijft men dat zij tegen het gebruik van complexiteit zijn (‘…. omdat het lastig is om dit vooraf te bepalen en in de dynamiek van de dagelijks zorgpraktijk verandert de complexiteit…..’ ) en verwijzen zij naar het hanteren van onvoorspelbaarheid van de zorgsituatie. Ook daar wordt niets toegelicht.

  Op dit moment kan ik dus nog nergens iets expliciets vinden over welke handelingen voorbehouden zijn aan regieverpleegkundigen en welke bij verpleegkundigen. Wel lees ik steeds terug dat er feitelijk niets verandert aan wat wij nu doen. Waarom dan dit wetsvoorste?

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.